Nederland:
Opleiding Toolbox, Het autistische denken

Zoek uit of en hoe een kind op autistische wijze denkt!
Als professional ben je een echte kennisspons. Je wil steeds meer en meer weten.
Toch merk je dat je met kinderen met autisme, of een vermoeden hiervan, tegen je grenzen aanloopt. De boeken bieden je weinig nieuws , terwijl je merkt dat er nog ‘iets’ is dat je niet vat.
Intuïtief ben je in staat om dieper in een kind te graven. Maar je zoekt de woorden om het juist te benoemen en om verschillen te kunnen bepalen. Je wil kinderen echt verder helpen door de vinger op de wonde te kunnen leggen en duidelijkheid te kunnen scheppen.
Het programma ‘Toolbox, het autistische denken’ is speciaal ontwikkeld om op deze vragen antwoorden te geven. Het gaat voorbij de grenzen van wat je reeds weet.
Waar de klassieke kennis stopt, kijken wij verder
Gedrag
Autisme wordt vaak (bewust en onbewust) benaderd vanuit overprikkeling, asociaal gedrag, geen oogcontact, rigiditeit en obsessies. Dit zijn allemaal elementen die we in het gedrag van een kind kunnen waarnemen.
Doordat ze zich op gedrag toespitsen, zeggen ze weinig tot niets over het autistische denken van een kind. De manier waarop dit kind
- prikkels opneemt
- verwerkt
- reageert.
Door je blind te staren op het gedrag, ga je voorbij aan de essentie van wat een kind met autisme verschilt van andere kinderen: de andere manier van prikkelverwerking.
Oorzaak
We vallen dan snel terug op de klassiekers: Theory of Mind, Centrale Coherentie en Executieve Functies. Het zijn de pijlers waar je naar op zoek gaat om te kijken op welke manier een kind denkt.
Even enkele vragen voor je: Kan jij op een niet clichématige wijze zeggen wat deze drie begrippen betekenen? Kan je de ze opdelen in kleine onderdelen? En op welke wijze kan jij ze objectief vaststellen en herkennen?
Wanneer iemand op deze vragen niet overtuigd bevestigend kan antwoorden, is de kans groot dat deze persoon de spreekwoordelijke klok weet hangen, maar niet de klepel. Begeleiders die de klassieke basis kennen, maar niet echt doorgronden, gaan de woorden in algemene theorie kunnen gebruiken, maar niet toepassen op een kind zelf. Ze gaan gedrag van kinderen verklaren vanuit gebeurtenissen en aannames, maar niet vanuit concrete objectieve kennis.
Je begrijpt het al: er is een stuk dat ontbreekt om een kind met (een vermoeden van) autisme te doorgronden.
Leer, ondervind en ga dieper
De opbouw en het actief gebruiken van deze begrippen werkt versterkend. Je geeft correcte verklaringen voor gedrag en je vindt de juiste woorden om aan te tonen waar de problemen zich situeren. Zo is het makkelijker om een verschil te maken tussen de verschillende diagnoses: hoogbegaafdheid, ADHD, hoogsensitiviteit, …. Je staat sterker in je schoenen.
In de opleiding zie je niet enkel de theorie, maar sluiten we de theorie aan op de materialen en tools die je dadelijk kan gebruiken. We zetten de kennis dadelijk om in praktijk in al zijn gelaagdheden. Ook leer je wat je met deze vaststellingen kan doen. De toolbox kan je aanschaffen, zodat je thuis niet opnieuw van nul moet beginnen.
Gedurende vier dagen leer je de complexiteit van het autistische denken kennen en word je uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Want jij bent de persoon die voor een kind het verschil kan maken. Daarom gaan we elke dag aan de slag met intervisies zodat je het aangeleerde dadelijk in de praktijk kan implementeren.
Kortom: een diepere opleiding. Eentje waar je ’s avonds voldaan mee naar huis vertrekt. Qua tijd, qua inspanning én omdat je veel hebt geleerd.
Wat krijg je?
- 4 Leerrijke dagen die je ‘aha’ laten zeggen
- Een syllabus met de basis aan materialen
- Een overheerlijke vegetarische lunch
- Lekkere drankjes en snabbels, de hele dag door
- Een netwerk waar je met je vragen terecht kan
- Een jaar doorverwijzingen via Het Lampje na aantonen van bekwaamheid
- Basismaterialen
Niet inbegrepen: de uitgebreide Kit: Toolbox het autistische denken. Afzonderlijk aan te schaffen.
Voor wie?
- Leerkrachten
- Zorgleerkrachten
- Ondersteuners van Leersteuncentra, Stichtingen en Samenwerkingsverbanden
- Therapeuten & coaches
- Psychologen & psychiaters
Praktisch
Toolbox opleiding Nederland
Voorjaar 2024- 4 Intensieve workshopdagen (4/3 – 5/4 – 13/5 – 14/6)
- Individuele begeleiding van Adi
- Intervisie met Adi
- 1 Jaar doorverwijzing na behalen van bekwaamheid
- 1 Jaar toelating om verslagen te maken (te verlengen na elk jaar)
- 1 Samenkomst met collega’s
- Syllabus
- Niet inbegrepen: uitgebreide Kist met afname-materialen
- Locatie: Regio Utrecht
Daarnet had ik nog even een klantje met (een vermoeden van) autisme en nadien voelde ik me zo dankbaar. Zo ongelooflijk dankbaar dat ik voel dat ik zo’n grote stappen gezet heb om deze jongeren beter te begeleiden. Dat ik stukken zie en herken die ik vroeger niet kende en dat ik tools gekregen heb om ze bij de hand te nemen zodat ze kunnen groeien. Dat ik me competent voel en voel dat ik hier tegelijk dagelijks nog verder in aan het groeien ben.
Adi, Het lijkt er steeds weer op dat je niet half beseft wat je allemaal in huis hebt, wat je mensen te bieden hebt!
Je blijft voor mij belangrijk als deskundige èn als mens (warm, belangstellend, liefdevol, begaan en verzorgend, open en eerlijk: allemaal TOPKWALITEITEN waarmee je anderen tegemoet treedt.
De vorming bij Adi was heel verhelderend. De vele praktische voorbeelden en haar uitgebreide kennis zorgden ervoor dat ik met veel bruikbare info naar huis kon. Ik wacht vol ongeduld op het verschijnen van de toolbox, want na de vorming denk ik dat dit voor mij in mijn werk als psycholoog zeer goed inzetbaar zal zijn om meer duidelijkheid te krijgen over het functioneren van mijn cliënten. Kortom, ik kan iedereen die binnen het werkveld in aanraking komt met ASS aanraden om deze vorming te volgen: het geeft je meer inzicht, zorgt er voor dat je de theorie ook kan herkennen in de praktijk en geeft je vooral een houvast om met ouders het moeilijke gesprek over een vermoeden van een diagnose aan te gaan.
Jij bent degene die voor mij autisme echt inhoud gegeven heeft. Voorheen voelde ik het wel aan, maar kon ik het niet grijpen. Nu voel ik het nog beter aan en heb ik er meer en meer grip op in mijn begeleidingen (en in mijn mama-zijn).

Fysiek:
– Regio Utrecht
Data:
– 4 maart 2024
– 5 april 2024
– 13 mei 2024
– 14 juni 2024
Tussen 9u30 en 16u

Mijn verhaal
Doorheen de jaren ontdekte ik dat het autisme bij hoog intelligente kinderen anders is dan bij andere kinderen. De aanpak moest dus ook anders zijn.
Ik wilde deze kinderen beter en beter begrijpen en ondersteunen. Daarom volgde ik het postgraduaat van Autisme Centraal en de Arteveldehogeschool.
Ik zie kinderen met autisme dagelijks vechten met de wereld, ze willen er op een volwaardige manier deel van uitmaken. Toch lukt het hen niet altijd omdat de wereld hen net afremt.
Deze kinderen hebben me geleerd dat ik tussen de lijnen moet lezen. Ze hebben zo’n krachtig verhaal en een mooie persoonlijkheid. Ze kunnen zich enkel niet altijd duidelijk maken en aangeven wat ze nodig hebben. Deze kinderen kunnen, willen of durven niet altijd praten over wat hen stoort en lastig maakt. Daarom vind ik het noodzakelijk dat iedereen die zich bezig houdt met kinderen met autisme, begrijpt wat ze nodig hebben en wat niet. Via het autistische denken!
In meer dan 15 jaar dat ik met kinderen en jongeren met autisme werk, zie ik dat veel kinderen minder problemen zouden hebben als volwassenen meer zicht krijgen over de manier waarop zij de wereld ervaren. Door dit te begrijpen, merken ouders, coaches, leerkrachten veel sneller waar een verandering kan doorgevoerd worden zodat een kind toch verder kan en tot ontwikkeling komt.
Daarom ontwikkelde ik de online cursus: “Autisme in je kind herkennen”. Deze wordt door leerkrachten, ouders, therapeuten, psychologen, … aangekocht.
Wanneer je zicht hebt op de invloed wat er zich in het hoofd van een kind met autisme afspeelt, begrijp je het gedrag van jouw kind beter en kun je inspelen op wat het écht van jou nodig heeft. Waardevolle kennis waar je de rest van je leven kinderen mee zult helpen.
Adi

